Saturday, January 26, 2013

Illusjoner svart på hvitt


Jeg kom over en trendrapport på minmote.no, som viser psykedeliske illusjoner av svart og hvitt. Det uttrykker en vår av mønster og kreativitet!


Hva annet i motebransjen kan kalles en illusjon svart på hvitt? Store merker. Alle disse merkene som setter ut kolleksjon etter kolleksjon og fyller opp butikkene med nydelige plagg for oss å dra kredittkortene på og føle oss litt bedre innvendig. Det vi ikke ser, velger vi å ikke tenke på. Men hvor går grensa mellom ignoranse og trangsynhet? Vi bør begynne å tenke, spesielt når norske merker prøver å illusjonere oss om at alt er bra, og nettop derfor vil de ikke utgi informasjon om hvordan klærne lages.

H&M hadde en omsetning på 19.480 millioner amerikanske dollar i 2011, og i perioden mellom september 2011 og september 2012 åpnet de 306 nye butikker verden over. 
De er også lagt som nummer en på etikkverstinglisten i 2012. Er det dette firmaet vi vil støtte med 19.480 millioner amerikanske dollar – når de sier at de “jobber med” å gi arbeiderne høyere lønninger slik at de ikke besvimer på jobb av underernæring? Når det viktigste aksjonæren, Stefan Persson, blir antatt å være nummer åtte på Forbes milliadær liste, hva er det da man behøver å “jobbe med”?


Moods of Norway, et velbasert, suksessrikt norsk merke, har ikke engang på mood listen sin å gi ut informasjon om tilstandene på fabrikkene. De har etter en lang taushet utgitt at klærne blir laget i land som Kina, Tyrkia, Polen, Frankrike, Portugal og Italia. Utover det vil de ikke si noe grunnet frykten for piratkopiering. Allikevel uttrykker de engasjementet og lykkefølelsen over bevisstheten folk begynner å vise mot merker og hvor de egentlig kommer fra.Vel, hvis alle shoppegale mennesker begynner å bli bevisste, bør dere være raske med å levere ut leverandørlistene, ellers dropper nok omsetningen som var på 290 millioner kroner ganske kjapt.

Og igår skjedde det igjen – nok en tekstilfabrikk i Dhaka, Bangladeshs hovedstad, sto i flammer uten mulighet til å komme seg ut. Alle utganger var stengt, og i det vaktene kom tilbake for å åpne var allerede syv kvinner omkommet. Bør ikke arbeidsforholdene være mennesklige når vi har råd til å handle alle disse godene, og de som tjener pengene sitter på millioner? Folk sier ofte at billig arbeidskraft er ett nytt ord for slaveri. Jeg sier meg enig.

Motebransjen gir oss illusjoner om en verden av farger, men svart på hvitt vet vi ingenting. Er det disse merkene vi vil stole på? Asia er et verdenskontinent for billig arbeidskraft slik at vi hjemme kan slippe maset og stresset med å tjene eller å gjøre. Kanskje det er detfor vi ikke klarer å utvikle en likestilling i denne verden? Du har muligheten til å forbedre verden og arbeidsforhold. Grip den.


barnearbeid i tekstilrom, slummen i Mumbai.

barnearbeid på tekstilbutikk i Beijing

liten butikkarbeider i Bandarban, Bangladesh

Tilstander på cashewnøtt fabrikk i Mankachar, India

- M

No comments:

Post a Comment